avagy a francia lecsó...
A tavalyi nyár nagy felfedezettje nekem a ratatouille volt.
Azóta sem értem, hogy maradhatott ki addig a repertoárból.
Finom, ízletes, és a magyar lecsóhoz hasonlóan nagyon sokféle módon elkészíthető.
Ezért is gyűjtöttem össze pár receptet
Ratatouille
Doctor Peppertől
Doctor Peppertől
Hozzávalók:
4 ek olívaolaj
1 fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kaliforniai paprika
1 nagyobb padlizsán
1 nagyobb cukkini
2,5-3 dl víz
4 db paradicsom
2 kk só,
1 kk oregano
bors
A hagymákat apróra vágjuk és mélyebb serpenyőben az olívaoljaon 5-6 percig pároljuk. Közben feldaraboljuk a paprikát, padlizsánt, cukkinit, és azt is hozzáadjuk, így együtt is pároljuk 5-6 percig. Utána jöhet a paradicsom, a víz és a fűszerek, egy fedő, amivel lefedjük, és 50-60 percig takaréklángon főzzük, néha megkevergetve.
<----->
Csirke ratatuille
Doctor Peppertől
Doctor Peppertől
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell
1 db padlizsán
1 db cukkini
1 db zöldpaprika
1 db, színes kaliforniai paprika
2 paradicsom
1 lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek. olaj
2-3 dl száraz fehérbor
2 dl víz
1-1 kk. aprított bazsalikom, kakukkfű, rozmaring
fél kg újkrumpli
1 csapott tk. só
bors
A padlizsánt megmossuk, 1 cm vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, kis vizet öntünk rá és állni hagyjuk kb 20 percig. Az újkrumplit jól megsúroljuk, és héjastul forrásban lévő vízbe tesszük 10-13 percre. Ha beleszúrjuk a végén a villát, már ne legyen kemény, az a jó. Ha megvan, leöntjük a vizet róla és félretesszük.
Ezalatt minden más zöldséget is megmosunk, és felkockázunk, a fokhagymát vékony lapokra vágjuk, a csirkét pedig szintén felkockázzuk.
Olajat hevítünk 1, de inkább 2 serpenyőben - nem sokat, csak kevéskét, aztán rádobjuk a csirkét és fehéredésig pirítjuk mindkét oldalukat. Ha ez megvan, és tényleg kifehéredett a hús, hozzáadjuk az összes többi dolgot, zöldségeket, fűszereket, bort és vizet és kb. 15 percig főzzük - ha van fedőnk, vagy alufóliánk, akkor le is takarhatjuk egy időre. De azért figyelni kell.
Az utolsó 5 percre hozzáadjuk a négybe vágott újkrumpli darabokat és így együtt zárjuk a főzést, kéz a kézben, a csí energiák birtokában. Na viccen kívül tényleg kész is lesz hamar.
<----->
Ratatouille provencale
NO SALTY webszakácskönyv
NO SALTY webszakácskönyv
Hozzávalók (6 főre)
2,5 dl olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
15 dkg vöröshagyma
75 dkg kaliforniai paprika ( több színben )
1 kg cukkíni
75 dkg padlizsán
60 dkg paradicsom
provence-i fűszerkeverék
csipet oregánó
só
bors
1. Miután alaposan megmostuk a zöldségeket, felaprítjuk vékony szeletekre a vöröshagymát és a fokhagymát. A paprikák magházát, és a paradicsomok szárait eltávolítjuk, a padlizsánok végeit levágjuk, a zöldségeket felkockázzuk.
2. Egy edényben felmelegítjük az olívaolajat, a fokhagymát és a vöröshagymát lassú tűzön üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paprikát és 5 percig sütjük, majd az edénybe tesszük a cukkíniket, és miután levet engedtek, hozzáadjuk a padlizsán- illetve a paradicsomkockákat. Sózzuk, borsozzuk.
3. Lassú tűzön, kb. 1 óra 45 percig főzzük a ratatouille-unkat, időnként megkeverve. Fedő alatt főzzük kb. 90 percig, majd a fedőt levéve folytatjuk a főzést. Ekkor szórjuk meg a provence-i fűszerkeverékkel, és oregánóval.
<----->
Ratatouille recept
NO SALTY webszakácskönyv
NO SALTY webszakácskönyv
Hozzávalók (4 főre)
40 dkg krumpli
40 dkg padlizsán
40 dkg cukkini
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
4 paradicsom
1 dl olívaolaj
1 ek szárított bazsalikom
1 ek szárított oregáno
só
frissen őrölt bors
20 dkg reszelt sajt
1. A krumplit héjában megfőzzük.
2. A főtt krumplit, a padlizsánt, a cukkinit falatnyi kockára vágjuk.
3. A hagymát kisebbre kockázzuk.
4. Az olívaolajon először megfonnyasztjuk a hagymát.
5. Hozzáadjuk a krumplit, padlizsánt, fokhagymát, fűszereket, pároljuk.
6. Következik a cukkini, pároljuk.
7. Legvégül a paradicsom, azzal már csak párat keverünk, éppen csak megsüljön.
8. A tányéron reszelt sajttal bőven szórjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése