... női huncutságok... magamról, a világról...

2013. március 20.

Csalán új szerepben

Már elég régóta készítem magamnak az arckrémjeimet, és zongorázni lehet a különbséget a bolti krémekkel összehasonlítva...
Nekem nagyon fontos, hogy egészséges dolgokat egyek, és kenjek magamra.
Ezektől a házi kencéktől valóban csökkentek a ráncocskáim mélysége.

Kizárólag természetes hozzávalókból, bio olajokból, vajakból állítom össze a recepteket.
A múlt héten egy csalános kencét csináltam, az előtte használt pedig egy  csipkebogyós volt.
Ezekben a növényekben sok pl. a C vitamin, és így tél végén, tavasz elején ezekre nagy szüksége van a bőrömnek.
Természetesen a  C-vitaminon kívül más vitaminokban is gazdag a csalán.
Pl. A provitaminban,  B2, és K-vitaminokban, ezek mellett pedig rengeteg klorofillt, ásványi sókat, és vasat tartalmaz
Külsőleg hegesedést serkentő hatású, és a szövetek újra képzésében is hasznos.
Sérülések után bátran kenhetjük a sebre a csalános krémeket.

Ennél a csalános krémnél egy újítást is eszközölnöm kellett, mert elfogyott az eddig használt cetil-alkoholom.
Egy merész húzással ezt kiváltottam ugyanolyan mennyiségű méhviasszal.
Fantasztikus állagú krémet kaptam ezzel a változtatással! :)
Ezentúl ezzel fogom készíteni a kencéimet, nem kell több cetil-alkohol.

Gyönyörű, friss tavasz-zöld színe lett.. :)
Sajnos a fotó nem adja vissza a valódi árnyalatát, mert ennél élénkebb színe van.

A bőröm imádja ezt a krémet, pillanatok alatt beszívja, és nem hagy zsíros érzetet.
Nagyon szeretem! :)


8 megjegyzés:

Anita írta...

Én a múlt héten vágtam bele a krémkeverésbe, de még csak nagyon kezdeti szinten (egy-kétféle olaj és méhviasz) viszont nagyon tetszik a kezemnek. Várom már nagyon a folytatást, mert karácsonyra kaptam egy kencekészítő tanfolyamot, csak meg akarom várni az új szerkezetet, amit áprilisra ígértek. :)

Ez a csalános pedig nagyon jól néz ki!!! Szárítottal csináltad?

aarkus írta...

Hogyan tetted bele a csalánt? Igen jól néz ki!

Judilla írta...

Anita, örülök hogy belefogsz te is a kencézésbe! :)
Én is csak egyszerű krémmel kezdtem, és a bőröm pozitív változása miatt belemélyedtem a témába. Mára már saját receptekkel dolgozom :)
Milyen új szerkezetre gondolsz?

Eszter, és milyen jó!!! :))
Ezt krémet úgy csináltam, hogy felforraltam a deszvizet, és mikor már kissé lehült, akkor öntöttem a szárított csalánra.
Persze csalánt csak télen használok szárítottat, nyáron frissből dolgozom.
1.5-2 óra múlva kávéfilteren keresztül leszűrtem.
Ez nagyon fontos, mert nem szabad az emulziókba növényi részeknek maradni, mert könnyen bomlásnak indulnak.
Kár lenne a romlott krémért.

Ha van még kérdésetek, csak bátran kérdezzetek! :)

Anita írta...

Ugyanaz lesz ezzel is, mint a szappannal már látom. :)

Vikiékhez megyek tanfolyamra, és azt akarom megvárni, hogy változtassanak a tanfolyam anyagának felépítésén. Nekem ez az internetről szedek információkat nem ad akkora biztonságot, szeretem hallani az összefüggéseket is. Meg ugyan egyik sem nagy ördöngösség, de jobb szeretem látni, hogy mit hogyan kell csinálni.

Judilla írta...

Remélem írsz majd egy posztot a tanfolyamról! :)

Anita írta...

Mindenképpen! Lassan elkezdem nézegetni az időpontokat is azt hiszem.
Csak a fényképezéssel állok hadilábon, pedig vannak újabb hímzéseim is, meg nagyjából készen van a hobbiszobám is, szóval lenne mit megörökíteni, de nem tudom, miért megy ilyen nehézkesen.

Judilla írta...

Lehet, hogy csak az elhúzódó tél, és a napfény hiánya a hibás..:/
Már én is nehezen veszem rá magam, hogy fotózzak.
Arra meg még nehezebben, hogy méretezzem a fotókat. :P

De azért remélem előbb utóbb felkerülnek a blogodra a képek! :))

Anita írta...

Igen, azt hiszem, a napfény hiánya a fő bűnös, még mindig majdnem sötét van mire hazaérek. Na de majd jövő héttől. :) Remélem, már jön a napsütés is, mert hiányzik.

Persze, felkerülnek a képek, ha elkészülnek. ;)