... női huncutságok... magamról, a világról...

2011. június 5.

Tegnapra


Tegnapra megérett az első saját eperkém!
Két kis nyamvadt, maradék eperpalántát hoztam el féláron a Baumaxból másfél hete. Itthon aztán gyorsan átültettem, ő pedig hamar meghálálta.
Finom, édes-mézes kis gyümölcsöt adott ajándékba...:))
Erről jutott eszembe, hogy még tart az eperszezon, van hát idő készíteni belőle valami finomságot.
Összeszedtem hát pár finomságot, amivel meglephetjük még magunkat...

Eperlekvár

 fotó: google
Hozzávalók:
3 kg eper
75 dkg kristálycukor
fél citrom leve

Az epret megmossuk, kicsumázzuk, a nagyobbakat negyedbe, a kisebbeket félbevágjuk. Egy tiszta, ép zománcú fazékba tesszük. Kis lángon, kb. egy-másfél órán át főzzük gyakori kevergetés mellett.  Ha hab keletkezik a tetején, szedjük le.ki A  gyümölcsdarabokat botmixerrel a kívánt állagúra pépesítjük, majd egy  kisebb merőkanállal a  kifőzött-sterilizált üvegekbe töltjük. Jó, ha  befőzőfóliát teszünk a tető alá, majd ezután  rátekerjük a tetőket. Száraz dunsztba tesszük, de előtte az összes üveget fejtetőre állítjuk egy pillanatra. Addig kell a dunsztban hagyni a lekvárt, amíg teljesen kihűl.

Én csak ezt a minden sallang nélkülit szeretem...
De lehet, hogy egyszer kipróbálok valami extrábbat is. Mondjuk konyakosat..

Sajtkrémes eperparfé


forrás: google
Hozzávalók:
10 dkg tejszín krémsajt
30 dkg eper
2 dl tejszín
1 dl tej
2 teáskanál folyékony édesítõ

Elkészítés:
Az epret megmossuk, kicsumázzuk, és félbevágva turmixgépbe tesszük. Hozzárakjuk a krémsajtot, ráöntjük a tejet és az édesítõszert, majd pépesre zúzzuk. A tejszínbõl kemény habot verünk, amit óvatosan összeforgatunk a gyümölcsös-krémsajtos keverékkel. Fóliával bélelt, téglalap alakú formába simítjuk, és a tetejét is befedve megfagyasztjuk. Tálalás elõtt a formából kiborítjuk, és forró vízbe mártott késsel felszeleteljük. Szép eperszemekkel feldíszítve tesszük az asztalra.
forrás

 Gyümölcsös túrós lepény 

Hozzávalók (25 x 30 cm-es tepsihez):
A tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg cukor, 20 dkg szobahőmérsékletű  vaj, 1 tojás, 1 kiskanál sütőpor, fél citrom reszelt héja.
A töltelékhez: 50 dkg túró, 1 csomag főzős vaníliás pudingpor, 15 dkg cukor, fél citrom reszelt héja.
A sütemény tetejére 50 dkg megtisztított gyümölcs (eper, meggy, málna, erdei gyümölcsök, barack...), 2 dkg mandulaforgács (kihagyható).

Elkészítés:
A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzágyúrjuk a tészta többi hozzávalóit. A kész tésztát becsomagolva hűtőgépbe tesszük legalább fél órára.
Közben a túrót összekeverjük a pudingporral, reszelt citromhéjjal és a cukorral.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük vagy alaposan kivajazzuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tésztát egyharmad-kétharmad arányban két részre osztjuk. A nagyobb részt a tepsi aljába nyomkodjuk úgy, hogy a tepsi egész alját egyenletes vastagságban beborítsa. (Akinek úgy könnyebb, nyújtsa ki a tésztát lisztezett deszkán, és emelje át a tepsibe, de mivel ez egy omlós tészta, könnyebb a tepsibe nyomkodós megoldás.)
A tészta tetején szétterítjük a túrókrémet, majd a túrókrém tetején elosztjuk a gyümölcsöt.
A megmaradt tésztát a gyümölcs tetejére morzsoljuk. Nem baj, ha nem fedi be mindenütt.
A süteményt 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 45-50 perc alatt megsütjük. A sülés vége előtt öt perccel a tetejét megszórjuk mandulaforgáccsal. (Ha túl hamar barnul a lepény teteje, letakarjuk alufóliával.)
Miután megsült, 20-30 percig állni hagyjuk, hogy szebben szeletelhető legyen. Persze lehet, hogy addigra már el is fogy. :)
 forrás

És természetesen nem maradhat ki a kínálatból az eperfagyi sem!
Eperfagyi

fotó: google
Hozzávalók:
1,5 dl tej
2 dl tejszín
10-12 dkg porcukor
30 dkg eper
1 evõkanál citromlé

Az epret megmossuk, lecsurgatjuk, a csumáját eltávolítjuk. Apróra összevágjuk, és turmixoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, és ráöntjük a citromlevet. Pépesre zúzzuk, majd a tejjel meglocsolva ismét összekeverjük. A tejszínbõl nem túl kemény habot verünk. Az eperpépet és a tejszínhabot nagyon óvatosan összeforgatjuk, ezután a fagylaltgépbe öntve megfagyasztjuk.
<----->
És miután már jóllaktunk, nézzük, miért is hasznos számunkra az eper.
Azon kívül, hogy sokoldalúan felhasználható, nem szabad elfeledkezni róla, hogy nagyon egészséges is.
Gazdag  A, B1, B2, és C vitaminban, és ásványi anyagokban. Pl. kálium, magnézium, kalcium, vas, és cink található benne.
Szervezetünk számára is jótékony hatással bír:
Többek közt csökkenti a vérnyomást, vizelethajtó, javítja az emésztést, segíti az anyagcserét, és erősíti az immunrendszert.
És ne feledjük el, hogy  afrodiziákumként is számon tartják...:)

Nincsenek megjegyzések: