Készülődjünk a karácsonyra.
Lehet, hogy most sokan felkapják a fejüket, de higgyétek el, nem rossz ötlet.
Ha időben elkezdjük, egy csomó kapkodástól, idegeskedéstől megkíméljük magunkat.
Most főleg azokra gondolok, akik saját kezűleg szeretnék az ajándékokat, vagy a dekorációt elkészíteni.
Ezért jó, ha időben neki állunk a szépségeknek.
Idén a Szenteste szombatra, Karácsony első napja pedig vasárnapra esik.
Úgy döntöttem, hogy mostantól minden hétvégén ötletelek, hátha segítek velük valakinek.
Lesznek receptek, sk. díszek, ajándék ötletek, naptárak,és még sok más.
Ma elsőnek egy hímzett csizmácskát hoztam.
Egyszerű, kevésbé gyakorlottak is bátran belevághatnak.
Hímzett csizma
Innen letölthető a minta:
Adventi naptár
Szerintem nagyon aranyos, én idén ezt választanám, ha kicsik lennének a gyerekek...:)Leírás itt:
Kis lábakra manópapucs
Tutorial itt:
http://mayamade.blogspot.com/2009/01/elf-slippers-tutorial.html
Maradék anyagokból karácsonyfa dísz
Technika itt:
<--------->
Recepteket is hoztam...
Mi nagyon szeretjük a különböző kekszeket, és nem csak karácsonykor.
Most ezek közül kínálok pár receptet:
Fehércsokis-mogyorós zabkeksz
Hozzávalók:
1 tojás
8 dkg nádcukor
12 dkg vaj felolvasztva
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 tk. sütőpor
1 csipet só
10 dkg zabpehely
6 dkg mogyoró megdarálva
5 dkg fehércsoki kis kockákra vágva
12 csepp keserű mandula aroma
1 tojás
8 dkg nádcukor
12 dkg vaj felolvasztva
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 tk. sütőpor
1 csipet só
10 dkg zabpehely
6 dkg mogyoró megdarálva
5 dkg fehércsoki kis kockákra vágva
12 csepp keserű mandula aroma
Elkészítés:
A tojást a cukorral robotgéppel habosra kevertem, majd belecsorgattam a langyos vajat.
Végül keverőlapáttal beleforgattam minden további hozzávalót. Az így kapott sűrű masszából kézzel diónyi golyókat formáztam és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam őket.
Villával lelapítottam őket, majd előmelegített sütőben 180 fokon hagyományos módon 10-15 perc alatt aranybarnára sütöttem.
Forrás ITT
Citromos-mákos keksz
Hozzávalók
225 g vaj
3½ ek reszelt citromhéj
60 ml citromlé
1½ csésze cukor
1 tk vaníiapaszta
1 db tojás
2 csésze liszt
1 tk sütőpor
½ tk só
1 ek mák
Elkészítés
A citromlevet egy kis edényben forraljuk be a felére, húzzuk le a tűzről, rakjuk bele a vaj felét és addig kevergessük, míg sima krém lesz.
A vaj másik felét verjük habosra 1 csésze cukorral, 2 ek reszelt citromhéjjal és a vaníliával. Adjuk hozzá a tojást és a citromos vajat, majd verjük addig, míg a krém habos lesz és kivilágosodik.
A lisztet keverjük el a sütőporral és a sóval, adjuk a citromos-tojásos vajkrémhez, dolgozzuk simára.
1 órára rakjuk be a hűtőbe dermedni.
A sütőt melegítsük elő 190 °C-ra, béleljünk ki két tepsit sütőpapírral.
A tésztából formázzunk diónyi golyókat és forgassuk a maradék citromhéjjal elkevert ½ csésze cukorba. Egymástól elég nagy távolságra rakjuk le a tepsikre. Egy pohár talpával lapítsuk el a kekszeket és szórjuk meg a mákkal.
Süssük 10-11 percig az előmelegített sütőben.
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni, mert ha forrón nyúlkálunk hozzá, akkor egy nagy adag citromos morzsa lesz a végeredmény.
225 g vaj
3½ ek reszelt citromhéj
60 ml citromlé
1½ csésze cukor
1 tk vaníiapaszta
1 db tojás
2 csésze liszt
1 tk sütőpor
½ tk só
1 ek mák
Elkészítés
A citromlevet egy kis edényben forraljuk be a felére, húzzuk le a tűzről, rakjuk bele a vaj felét és addig kevergessük, míg sima krém lesz.
A vaj másik felét verjük habosra 1 csésze cukorral, 2 ek reszelt citromhéjjal és a vaníliával. Adjuk hozzá a tojást és a citromos vajat, majd verjük addig, míg a krém habos lesz és kivilágosodik.
A lisztet keverjük el a sütőporral és a sóval, adjuk a citromos-tojásos vajkrémhez, dolgozzuk simára.
1 órára rakjuk be a hűtőbe dermedni.
A sütőt melegítsük elő 190 °C-ra, béleljünk ki két tepsit sütőpapírral.
A tésztából formázzunk diónyi golyókat és forgassuk a maradék citromhéjjal elkevert ½ csésze cukorba. Egymástól elég nagy távolságra rakjuk le a tepsikre. Egy pohár talpával lapítsuk el a kekszeket és szórjuk meg a mákkal.
Süssük 10-11 percig az előmelegített sütőben.
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni, mert ha forrón nyúlkálunk hozzá, akkor egy nagy adag citromos morzsa lesz a végeredmény.
Aszalt almás - fahéjas, ropogós keksz
Hozzávalók (kb. 26-28 kekszhez):
250 g vaj/margarin
100 g nádcukor
1 evőkanál házi vaníliáscukor (vagy 1 zacskó Bourbon)
200 g teljeskiőrlésű tönkönybúzaliszt
100 g sima fehér liszt
1 púpos evőkanál kukoricaliszt
1 teáskanál sütőpor
1-2 teáskanál őrölt fahéj
fél-fél teáskanál őrölt szegfűszeg és gyömbér
1 púpos teáskanál reszelt citromhéj
A tejére: pár szelet (vagy evőkanál, ha kockázott) aszalt alma, kevés őrölt fahéjjal kevert cukor
Előkészítek 2 sütőpapírral bélelt tepsit. A sütőt előmelegítem légkeverésen 160 fokra (sima sütés 180 fok). A vajat habosra keverem a kétféle cukorral és egy csipet sóval. Hozzáadom az átszitált liszteket, sütőport, a fűszereket és a citromhéjat, majd összekeverem, végül kézzel összedolgozom. Diónyi gombócokból kis korongokat gyártok, tepsibe pakolom egymástól pár centire, a tetejére teszem az aszalt almát, majd megszórom kevés fahéjas cukorral és sütőbe tolva tepsinként, kb. 18 percig sütöm. Rácsra szedve hűlni hagyom.
Megjegyzés: szerintem a teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt, fontos szerepet játszott abban, hogy ilyen nagyon jó ropogós lett a végeredmény.
Megjegyzés: szerintem a teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt, fontos szerepet játszott abban, hogy ilyen nagyon jó ropogós lett a végeredmény.
Forrás ITT
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése