... női huncutságok... magamról, a világról...

2012. július 2.

Házi vaj

A napokban házilag készítettem vajat.
Már régóta piszkálta a csőrömet, nem is tudom, miért halogattam az elkészítését...
Mert szerintem nagyon finom!!
Nem mellesleg meg van 2 perc alatt...
Na jó, 5, de ebben már a mosogatás is benne van.:)

És hogy készül?
Végy egy pohár minimum 30%-os habtejszínt, tedd magas falú edénykébe, és kezd el felverni, mintha csak tejszínhabot készítenél.
Addig kell verni, míg szét nem válik a vaj az írótól.
Ekkor a vajat kiszedjük, jól lecsepegtetjük, tartóba tesszük...
Kész!!

PS.: érdemes egyszerre 2 pohár tejszínből készíteni, mert azért nem lesz sok belőle... kb. 7-8 deka/pohár
Az írót pedig felhasználhatjuk sütéshez, kenyérsütéshez, arclemosásra.
Szappan készítésénél lúg oldásra... stb.


Meg lehet bolondítani egy kis sóval, snidlinggel, vagy egyéb fűszerrel...
Kinek mihez támad gusztusa.
Csak akkor az elején hozzá kell adni az adalékot, mert így lesz jó homogén.
Én most egy enyhén sózott változatot készítettem.
Gyönyörű színe van.. Ugye?

2 megjegyzés:

Anita írta...

Ezer éve már, de még emlékszem, mikor nagymamáméknak volt tehene és a friss tejszínből köpültük a vajat nagyapám külön erre a célra készített eszközével. Csak az ízében volt valami, amit nem szerettem, de fűszervajnak lehet hogy szívesebben megenném. Bár nekem valahogy a házi tejföl sem ízlik... nem eszem meg a levest vagy főzeléket sem, ha azzal habarja anya, valamit biztosan félreprogramoztak bennem.

Judit írta...

Vagy csak simán átálltak az ízlelőbimbóid a bolti ízre.
Van ez így, hogy az igazit nem tudjuk elfogadni ezért.
Esteleg fűszervajként próbáld meg, hátha úgy ízleni fog...

Az íróját adagokra osztottam, és lefagyasztottam.
Pl. tegnap is ebben oldottam a lúgot a szappanhoz.:)
Gyönyörű napsárga színe lesz oldás után.:)
Persze az olajaktól ez nem marad meg.