... női huncutságok... magamról, a világról...

2012. január 17.

Csíráztassunk

Nálam az a tapasztalat, hogy január vége körül kezdenek kiürülni a szervezetemből a nyáron elraktározott vitaminok.
Sajnos alapból nem is vagyok nagy gyümölcs fogyasztó, inkább a zöldségekből szerzem be a szükséges vitaminokat és egyéb anyagokat.
Most pedig azon gondolkodtam, hogy hogyan tudnám pótolni az elvesztett vitaminjaimat.
Idén nem vettem tablettás multivitamint, mert azt tapasztaltam, hogy nem sokat érnek.
Persze ehetnék almát, és idény gyümölcsöket, de miután négyen egyszerre felfalunk akár 2kg narancsot is, ez nem igazán járható út.
Nagyon drágák idén a gyümölcsök....
És ekkor jutott eszembe, mi lenne, ha csíráztatással próbálkoznék.
Azokban az apró magvakban ugyanis rengeteg vitamin, és nyomelem van.
És aránylag olcsó is. Egy zacskó magból akár több kiló csírát is előállíthatunk.

Nézzük hát, mire gondolok.
- még a kis mennyiségben bevitt csíra is magas tápértéket juttat a szervezetünkbe
- a csírákban koncentráltan találhatóak meg az ásványi anyagok és vitaminok, enzimek és létfontosságú fehérjék
- a picurka csírában több hatóanyag van, mint egy kifejlett növényben
- a csíráztatás egy kíméletes eljárás, és éppen ezért egy magas tápértékű élelmiszert állíthatunk elő
- előállítása egyszerű
- 2/7 nap alatt fogyasztható
- olcsó
- kevés beruházást igényel

Mik az előnyei, ha rendszeresen fogyasztunk különböző csírákat?
a tápértékéről, a magas vitamin-nyomelem-enzimekről már tettem említést.

Ezek mellett  még jótékony hatásúak:
- lúgosítják a szervezetet
- antibakteriális hatásúak / pl. retek
- magas rosttartalma segíti az emésztést, és a belek működését
- túlnyomórészt telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, ezek pedig segítik az érvédő koleszterin képződését
- antikarcinogén hatásúak, ezért az egyes csírákban található enzimek gátolják a rákos sejtek képződését
pl. búza, vöröskáposzta, brokkoli csíra
- sok fajta csíra gyulladásgátló hatással is bír

A csíráztatás tulajdonképpen egy kíméletes eljárás, és pont ettől lesz nagyon értékes a számunkra, hiszen nem veszik kárba semmi sem a magokba rejtett tápértékekből.
Mivel a magok a fiatal növények tápanyagraktárai , a csíráztatás alatt ezekben a magvakban megsokszorozódnak ezek a tápanyagok a víz, és a megfelelő hőmérséklet hatására.
Csurig lesz élettel...:)

Viszont nagyon kell figyelni arra, hogy kizárólag csíráztatásra alkalmas magokat használjunk.
Csávázott magok szóba sem jöhetnek!!

  Milyen magvakat használhatunk?
Pl. lucerna, búza, retek, brokkoli, vöröskáposzta, lencse, bab, zsázsa, cékla...

De arra figyelni kell, hogy a csírák fajtáit váltogassuk, hiszen besokalhatunk ha csak egy félét fogyasztunk.
Soha ne várd meg, hogy a magvaknak gyökere legyen!!
Ha egyszerre többféle magot akarsz csíráztatni, csak olyanokat válogass össze, aminek azonos a csírázási ideje!
Ha picit is penészes lesz, inkább dobd ki! A retek mondjuk kicsit "fehér habos" lesz, de ezt le lehet mosni, és ez normális.
Ha büdös lesz, szintén dobd ki.

Gyerekekkel meg egyenesen jó móka a csíráztatás, sokat tanulhatnak belőle.

Mi kell hozzá?
Természetesen lehet kapni a kereskedelemben csíráztató készségeket, de szerintem a legegyszerűbb, ha egy nagyobb befőttesüveget használunk, a tetejére pedig egy kis darab laza szövésű anyagot, szúnyoghálót, gézlapot rögzítünk befőttesgumival. 

  Most pedig nézzük, hogyan is kell csíráztatni: 
  1. áztassuk be a magokat sötét helyen 4-12 óráig 
  2. az áztató víz leöntése után jól mossuk át 
  3. ezután jól rázzuk fel, hogy a magvak feltapadjanak az üveg oldalára
  4. ezután újra sötét helyre tesszük
  5. naponta kétszer mossuk át
  6. érdemes mindkét alkalommal átlazítani, átmozgatni óvatosan a csírákat
  7. a nem csírázó magvakat, és a leváló maghéjakat pedig érdemes menet közben kiszedni... persze a maghéjakat ha akarjuk, akár benne is hagyhatjuk, bajunk nem lesz tőle
  8. a 3. napig sötét helyen tartsuk őket, csak ezután érje fény.. 
  9. ha jól gondoztuk a magocskákat, előbújnak a csírák...
  10. ezek után csak  tegyük bele a salátánkba, vagy a szendvicsünkbe, esetleg keverjük bele kefírbe, joghurtba. 
Ha érdekel bővebben a téma, nézd meg Viktoras Kulvinkas: Csíraételek című könyvét.

Ha pedig  kedvet kaptál a csíráztatáshoz, nézd meg ezt a videót, ami jól bemutatja, hogy hogyan is láss neki...

Nincsenek megjegyzések: